日式磯煮鮑魚 日式食譜

日式磯煮鮑魚
日式磯煮鮑魚


大家都知我好鐘意行街市,特別係睇海鮮檔🌊今次喺街市見到南非鮑魚$200斤,就買咗六隻,本身諗住酒醉,但係👦🏻話我整過太多次😐所以整咗日式磯煮!佢竟然最欣賞呢個煮法♥️ 其實就係以昆布加鰹魚片、日本醬油、清酒、味醂等將鮑魚以小火煮腍🤪

▶️Optional加入白蘿蔔煮,吸收哂醬汁超好食,鮑魚最好中size,太細隻無乜口感
▶️木魚湯可以木魚碎加水煮5分鐘或用木魚湯包/粉都得!
▶️醬油一開始落50ml先,唔夠咸就試味再落!唔夠甜都可落多啲糖

材料:
南非鮑魚 6隻 (or 小鮑魚可以多啲)
木魚高湯 600ml
日式醬油 50-100ml
日本乾菇 (香信) 2隻 (浸軟)
昆布 1片 (20cm x 10cm)
味醂 50ml
清酒 30ml
糖 30ml
蔥花 適量

做法:
1) 鮮鮑魚刷洗一下,之後放入滾水灼30秒,再冲凍水,起肉去殼,再刷下,但要輕手,煮過易刷爛!之後再整走內臟和咀!(見圖)
2) 昆布用廚房紙巾輕輕抹一抹,與鮑魚殼加入木魚高湯煮15分鐘
3) 高湯取出殼和昆布,再加入鮑魚、冬菇、醬油、清酒、味醂和糖!微滾的細火煮2小時!之後可以連湯汁入雪櫃雪過夜!第二日食再煮熱!

#betiskitchen日式#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s