花膠濃雞湯 湯水食譜

花膠濃雞湯
花膠濃雞湯


一直都好想煲到餐廳個種翅湯湯頭味,之前試過煲但個味總係唔夠濃,總之就係唔係個種feel😂上次去食飯請教左大廚!原來要將湯料白鑊炒乾,再到番啲湯入去煲,先會濃😆💙

▶️發花膠可以睇返我之前嘅post!花膠我多數都係附近相熟街市海味店買!好靚😌
▶️雞湯連皮煲係一定會有好多油向面!飲之前盡量隔走佢就得!唔連皮煲係無咁香架😆
▶️湯渣煲完第一次可以立刻再倒入滾水,煲15分鐘,就會有清雞湯,可以攞嚟煮麵或者就咁飲都仲係好好飲!

材料: (6碗)
雞 1隻 
雞腳 8隻
瘦肉 500g
金華火腿 100g
花膠 6-8條
水 3000ml

做法:
1) 花膠浸1晚,之後用薑加小小米酒,煮一煲滾水再放入花膠,蓋上煲蓋,中火滾約3分鐘左右關火,花膠繼續蓋上蓋浸半日
2) 雞開一半,凍水落雞、雞腳、金華火腿和瘦肉汆水
3) 鍋中加入水、雞、雞腳、金華火腿和瘦肉,大火滾5分鐘後轉小火煲1.5-2小時
4) 把所有湯渣拿出,盡量壓走水份!白鑊(即係不用下油)把湯渣炒至乾身和散開晒,約10分鐘!灒入之前煲緊既雞湯,大火煮10分鐘!就會變濃濃奶白色!
5) 隔走所有湯渣之後加入花膠煲30分鐘,加入少少鹽調味即成

♥️
#betiskitchen中式#betiskitchen湯水

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s