滑滑滷水雞翼 中式食譜

滑滑滷水雞翼
滑滑滷水雞翼


為左方便同省時,用現成滷水汁已經OK,點先整到滑滑入味滷水雞翼呢?首先飛水同煮的過程水都唔可以大滾!最多可以小小滾(如instagram video),否則就唔滑。第二就係用小滾煮一陣,再熄火焗的方法✨滷水可以重複使用,浸得愈耐就愈入味,下次加返隻蛋先。唔記得影埋支玫瑰露酒😑不過佢係靈魂所在,唔可以唔落架😆


(簡單version)
材料
雞翼 12隻
滷水汁 1cup
清水 3cup 
冰糖 30g 
生抽 2湯匙
玫瑰露 1湯匙
薑片 2片
蔥粒 適量

做法
1) 雞翼及薑片放凍水開細火飛水,水小小滾起時要轉最小火~2分鐘,千萬不可以大滾,撈起瀝乾
2) 滷水汁、清水、冰糖、生抽、玫瑰露及雞翼開細火煮至小滾,轉最小火煮5分鐘,冚蓋熄火用餘熱焗5分鐘,跟著再開細火煮至小滾,轉最小火煮5分鐘,冚蓋熄火用餘熱焗5分鐘放上蔥粒裝飾即成
3) 想更入味可放冰箱雪一晚再煮返熱

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s