中式, 湯水

花膠椰子雞湯 中式湯水食譜

花膠椰子雞湯


其實我成日都煲湯,但係好少影到張好少少既相,所以post都唔想post😅 椰子有助清燥熱、止咳功效、滋陰補腎、潤肺養顏、強壯身體機能作用☺️ 今次用左性價比好高的鱈魚膠 煲湯絕對夠用💕

材料
椰子1個(水份留起備用)
雞1隻(可叫雞檔代去皮)
花膠4-6件 (先浸發)
杞子 一湯匙
紅棗 6粒
水3公升

做法
1)雞汆水備用斬大件雞 (如果唔去皮個湯會好油,不過雞味又重d,所以我多數去一半皮,倒湯飲時再用隔油器隔走油)
2)杞子和紅棗浸洗,椰子肉切條
3)待水滾後加入所有材料 (除了花膠和椰子水),用大火煲45分鐘,轉中火煲45分鐘,然後加入花膠和椰子水再煲15分鐘即可加鹽調味

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s