琥珀合桃 甜品食譜

琥珀合桃
琥珀合桃


👦🏻話佢細個同屋企人向嘉麟樓食飯之前最鍾意食呢個小食喎😂其實之後佢有時都會整,但係我冇post過🤣呢個係佢👵🏻教佢整架!其實都好易整!出面買都幾貴,自己整可以一次過整大量,再放入樽仔或者保鮮袋收藏,得閒當小食食下✌🏻

PS: 製作過程啲相影得唔係好清楚,廢事阻住大師傅開工啦😌

▶️用油炸係最傳統嘅做法!做出嚟嘅效果亦都係最脆身!用焗爐都得!不過效果一定有少少分別😶

▶️如果用焗爐請先把芝麻和合桃攪拌均勻,焗爐用150度焗20分鐘!

材料:
琥珀合桃 1斤
水 150ml
片糖 100g
白糖 30g
麥芽糖 80g
芝麻 20g

做法:
1) 芝麻白鑊炒香
2) 水加入半茶匙鹽,再加入合桃煮3分鐘以去苦澀味,瀝乾備用
3) 鍋中加入水,再加入麥芽糖、片糖和白糖小火煮至糖完全溶化及開始有糖漿狀態!加入合桃,再用中火不斷攪拌至每一粒合桃都鋪上糖漿!
4) 熱鍋加入適量的油,用中小火把合桃炸約3分鐘至琥珀色後拿起,立即加入芝麻攪拌均勻!
5) 鋪平待凉後便可食用或儲存!

#betiskitchen中式#betiskitchen甜品

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s