花雕雞湯北寄貝 中式食譜

花雕雞湯北寄貝
花雕雞湯北寄貝


inspired by the dish I had in 彤福軒✌🏻上次煮用了貴妃蚌,今次去街市搵唔到!魚檔老闆推介了呢隻新鮮北寄貝,佢話肉厚仲好食過貴妃蚌啦呀妹 (thanks for not calling me 呀姐😂) OK真係好食喎💖👦🏻大讚🤪新鮮嘅海鮮簡單煮最易食到個鮮味!個湯底超正!有花雕酒香又吸收左海鮮味!食完可以再攞嚟煮返個面🙂唔一定要用北寄貝可以用花甲/蜆!煮一定要大火煮!時間要準確!咁就唔會過熟✨
.
.
▶️有需要就加鹽調味,我鍾意唔落鹽就咁用海鮮嘅鮮味😛
.
.
材料:
北寄貝 6隻
紅尖椒 隻
蒜頭 2瓣
芫荽 1扎
蔥花 適量
雞湯 250ml
花雕酒 2湯匙

做法:
1) 北寄貝 好,可以叫魚檔開埋,否則自己用刀撩開,備用,蒜頭切片,紅尖椒切條
2) 熱鍋下油,爆香蒜片及紅尖椒,倒入花雕酒等20秒,之後再倒入雞湯!
3) 雞湯大滾後,加入北寄貝 ,冚蓋,大火煮3分鐘!之後加入芫荽和蔥花即成

#betiskitchen中式#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s