日式鰻魚炊飯 日式食譜

日式鰻魚炊飯
日式鰻魚炊飯


Inspired by 之前食懷石料理的菜式🤪呢個LC 18cm就係我人生第一個LC煲!用咗7年了😋飯類菜式我最鐘意用LC,因為可以鎖住熱力同保溫極強!食材可以均勻受熱!煮完之後再上蓋焗就好容易可以整到飯焦🤪個飯真係太好食同好易整!唔使10分鐘俾👦🏻食哂💞

▶️煲飯的湯要用木魚高湯,我用快速木高湯包嚟煲個湯底好方便!放入去水到煲5分鐘就完成♥️日式超市亦都有木魚湯粉!或直接用木魚碎去煲個湯底都好簡單!
▶️蛋絲係optional,純粹擺咗靚啲😅就咁平底鑊煎蛋再切絲就得!
➡️我用了2種菇,大家都可以用自己喜歡的菇

材料:
日本米 2米杯
木魚高湯 2米杯 (和米 1:1比例)
日式急凍鰻魚 1條
日本本菇 50g
日式醬油 1湯匙 
味醂 1湯匙
清酒 1茶匙

Optional:
三文魚子,大葉切碎,蛋絲

做法:
1) 米先洗乾淨,本菇去尾部,拆散備用
2)鍋中加入米,柴魚高湯、醬油、味醂和清酒攪拌均勻,然後再加入本菇攪拌均勻,開中火,湯滾後轉細火加蓋煮15-20分鐘或至飯乾身,再轉大火1分鐘後熄火,焗5分鐘 
3) 鰻魚解凍後!平底鑊下油,小火把鰻魚煎返熱!後然將鰻魚切大粒!
4) 把鰻魚粒鋪在飯上面,然後再灑上大葉,細火加蓋煮1分鐘後,再加入三文魚子和蛋絲即成

#betiskitchen日式#betiskitchen魚

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s