法式紙包魚 西式食譜

法式紙包魚
法式紙包魚


超簡單超健康!就咁牛油紙包住堆野攞去焗就搞掂😌紙包魚既原理係等熱力向紙中循環,可保留魚的鮮甜與嫩嫩口感,又可加吸收埋配菜的清甜味🤎

▶️用不同魚塊都得,如三文魚,鱈魚或海鱸魚!最好買質素好少少既,因為調味唔重,主要靠魚本身既鮮味
▶️牛油紙收口認真包好d…😂唔好焗焗下流晒啲汁出嚟

材料:
海鱸魚 1大塊
牛油 1湯匙
蒜蓉 1茶匙
蘆筍 2條
車厘茄 4粒
檸檬 半個
百里香 適量
海鹽 適量
黑椒 適量

1) 魚塗上適量海鹽和黑椒,車厘茄切半,蘆筍切去粗粗的底部,檸檬切2片,留1茶匙檸檬汁
2) 牛油紙上塗上少少橄欖油,先放上魚,再放上牛油和蒜蓉,之後放入蘆筍和車厘茄,最後放入檸檬片、檸檬汁和百里香
3) 對摺,邊位包好,焗爐200度焗15分鐘即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s