, 中式

香草蜜糖焗雞翼 西式食譜

香草蜜糖焗雞翼
香草蜜糖焗雞翼


諗唔到煮乜就會煮雞翼😅前一晚醃定入味好多,第二晚直接入焗爐就搞掂,記得最尾轉高溫焗脆個皮✨香草用mixed herbs 就得,我今次就淨係用左oregano!

▶️放入焗爐淨係放啲雞翼好了,唔好倒埋啲醃料汁入去焗,如果唔係焗唔到乾身唔會皮脆架!

材料:
雞翼 10隻
蜜糖 3湯匙
香草 適量(烘香裝飾用)

醃料:
香草 1湯匙
生抽 1湯匙
老抽 1湯匙
鹽 1/2茶匙
黑椒 1/2茶匙
油 1湯匙
糖 1茶匙
米酒1/2湯匙

做法:
1) 雞翼解凍後洗淨,瀝乾水份,加入醃料醃最少2小時,過夜更入味
2) 預熱焗爐至 180°C
3) 焗盤上鋪上牛油紙,放入雞翼180°C焗十分鐘,反轉雞翼再180°C焗十分鐘,搽上蜜糖再220°C焗五分鐘即可,加香草裝飾

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s