西京燒鱈魚 + 清蒸鱈魚 (鱈魚二食)

西京燒鱈魚 + 清蒸鱈魚 (鱈魚二食)
西京燒鱈魚 + 清蒸鱈魚 (鱈魚二食)


好耐無出過魚類食譜🤣因為基本上我平時都係食清蒸魚😆 鱈魚在我心中價錢和味道都屬於是高端魚類,味道非常特別細膩,個種魚油甘甜味無其他魚取代到!今次整西京燒同清蒸都非常之好食!👶🏻鐘意食清蒸♥️💕鱈魚我在街市冰枱買,鐘意切幾厚都得✌🏻我返屋企自己再切走中間大骨,再切一半!(美觀一點和吃得方便一點!但煎的時候會比較易爛,要小心一點喔)

1) 西京燒鱈魚

▶️西京燒表面好易整,但要整到日本餐廳個種焦香乾身感唔易,上次去京都食懷石料理問了師傅秘訣
💛要有焦糖感覺就要最後塗上少少味醂再燒多陣
💛焗爐易焗到出水,instead可以平底鑊抹油再加塊牛油紙慢火煎就會更易令魚有焦金色又唔濕身
▶️醃至少一晚,二晚就更佳。

材料
銀鱈魚 /白鱈魚 2塊
西京味噌(白味噌) 100g (一定要用白味噌否則普通味噌會好咸!)
清酒 20g
醬油 10ml
糖 30g

做法:
1) 銀鱈魚洗淨吸乾水份,沿著圓骨位切成2件(美觀一點)
2) 西京味噌、清酒及糖攪勻,小火煮到粘身再加入醬油拌匀,待涼後地醬塗上銀鱈魚的上下,包上保鮮紙,放入雪櫃醃至少1日
3) 銀鱈魚取出,抹去銀鱈魚表面的味噌醬
4) 於平底鑊上塗上油,再加牛油紙慢火煎至二面焦黃,反轉時要小心點否則好易散開,最後再輕輕塗上一層味醂再燒多陣即成!

2) 清蒸白鱈魚

直接大火蒸8-10分鐘!倒走蒸後碟上的魚水,放上蔥花!淋上滾油和蒸魚豉油即成!

#betiskitchen魚#betiskitchen中式#betiskitchen日式

發表迴響