法式紅酒炆雞配雞油飯 西式食譜

法式紅酒炆雞配雞油飯
法式紅酒炆雞配雞油飯


Vday classy yet easy dinner idea💖💯 A traditional french dish! 我呢個係簡單version!傳統係會用晒成隻雞,我簡單啲淨係用雞扒😝煮雞唔怕好似牛咁驚煮得唔夠淋!失敗機率底😗45分鐘搞掂☺️撈雞油飯食好好食!如果嫌麻煩可以配法式麵包或白飯都得!我平時煲中式雞湯會收集啲雞皮放入冰箱!今次攞嚟煲雞油飯好正✌🏻


▶️紅酒無乜所謂邊隻,法國傳統係用Burgundy 如Pinot Noir🍷唔講究就用支你平時會飲得落口既就得!我就係屋企求其用支飲剩既!

▶️雞油飯做法: 熱鑊加入雞皮和雞脂肪!再加入乾蔥頭和蒜頭!煎至雞皮金黃出油,夾起雞脂肪,再加入白米炒至均勻!熄火,倒入電飯煲,加入1:1的水或雞湯煮成熟飯!

材料:
無骨雞扒 5件
洋蔥 一小個
蒜頭 2粒
蘑菇 8粒
煙肉 2條
茄膏 3湯匙
紅酒 250ml
雞湯 250ml
Thyme 3扎
黑椒和鹽 適量
牛油 20g
忌廉 100ml

做法:
1) 雞扒解凍後切成半,加少少鹽和黑椒醃十分鐘,洋蔥切條,蘑菇切半,煙肉切粒,蒜頭拍扁
2) 熱鍋下油,加入雞扒用中火煎至2邊微微金黃,再加入洋蔥和蒜頭炒2分鐘,便可加入煙肉粒和菇炒1分鐘,然後加入茄膏炒至均勻!
3) 倒入紅酒和雞湯煮滾,再加入thyme、鹽和黑椒,轉小火蓋上蓋煮30分鐘!
4) 把所有配料夾起,淨下醬汁,轉大火煮至醬汁濃厚,便可加入牛油和忌廉,攪拌均勻,倒在雞肉上即成!

#betiskitchen西式#betiskitchen雞

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s