玫瑰北海道牛奶官燕 紅菜頭棗泥千層糕 甜品食譜

玫瑰北海道牛奶官燕
玫瑰北海道牛奶官燕


Super easy and yummy! 用咗6盞印尼三角燕窩!再加北海道牛奶玫瑰花去燉!超正養顏⭐️唔係真係想象中咁貴!我呢到成本大約$400已經做到啖啖燕窩for 7-8個人食💖

紅菜頭棗泥千層糕係跟 @miele_hk 食譜,可以參考返佢地IG/YouTube👐🏻不過我比較懶就無好認真整千層,整咗漸變效果!我蒸好放入雪櫃,之後就咁凍食!有埋合桃好健康又有口感^_^✌🏻Thanks for the cooking kit @miele_hk 💚


▶️燕窩不宜用高溫煮!最好用細火燉!內含燕窩酸和膠原蛋白,不宜煮太耐,大約30分鐘就夠💖
.
.
材料: (4人用)
燕窩 3盞
牛奶 500ml
冰糖 2湯匙
玫瑰花瓣 1湯匙

做法:
1) 燕窩先以熟溫水浸發6小時,期間換1次水挑除雜質,再以開水過濾,然後瀝乾備用
2) 燕窩加入牛奶,再加入冰糖!玫瑰花瓣放入細魚袋/茶包,加入牛奶中!
3) 細火燉30分鐘即成,把茶包拿走,可以放上玫瑰花瓣作裝飾!

#betiskitchen中式#betiskitchen甜品

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s