原個椰青燉佛跳牆 中式食譜

原個椰青燉佛跳牆
原個椰青燉佛跳牆

今次又用咗Toshiba新出的Q20蒸氣焗爐(MS2-TQ20SC)!用了穩火慢燉而燉出嚟嘅湯超級清甜入味!火力溫和,唔會好似用明火咁控制唔到火力又要成日加水😅再加埋椰青水原個椰青入爐燉!so yummy🥺我最欣賞呢部機有兒童鎖!唔會驚👶🏻成日亂撳唔小心開咗機🤣🤣 10分安全!再加上部機有4個清潔消毒(爐腔清潔、爐腔除味、餐具消毒、奶樽消毒)!而家洗完既碗可以直接用呢部機嚟消毒❤️❤️❤️

材料: (2人份)
椰青 2個 (頂部切去留用)
椰青水 200ml

上湯:
豬𦟌 200g
豬骨 200g
金華火腿 100g
雞腳 6隻
水 1000ml
薑 1片

佛跳牆:
新鮮鮑魚 2隻 (擦洗去殼)
花膠 2條
羊肚箘 2個 (浸軟)
竹笙 2條 (浸軟)
瑤柱 2粒 (浸軟)

做法:
1. 花膠浸1晚,之後用薑加小小米酒,煮一煲滾水再放入花膠,蓋上煲蓋,中火滾約3分鐘左右關火,花膠繼續蓋上蓋浸半日左右就會發到好大!一開始煮嗰陣會縮水㗎!唔好嚇親!之後浸就會變返大!
2. 上湯材料先出水!然後所有材料煲滾後轉細火煲1-1.5小時!隔走材料成上湯!
3. 椰青先把所有佛跳牆材料加入!再倒入上湯和椰青水,加少許鹽調味!椰青放在碗上,放入蒸爐,用<穩火慢燉-自動功能32> 100度燉90分鐘即成!

可以去埋 @toshiba_lifestyle_hong_kong Instagram 睇更多點用佢哋嘅蒸氣焗爐煮出唔同菜式❗

#betiskitchen中式
#betiskitchen湯水
#ToshibaLifestyleHongKong#東芝Q20蒸氣焗爐#蒸氣焗爐#ms2tq20sc

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s