高湯象拔蚌 中式食譜

高湯象拔蚌
高湯象拔蚌


2星期前煮🥺上個星期因為榮貓出咗事無post到😞好彩而家食返嘢又好似睇得返少少!繼續努力!

向街市買了一條象拔蚌自己開!簡單用個木魚昆布高湯煮一煮嚟食!再沾少少辣豉油!so good💕💙用木魚碎加一條昆布煮個湯底就OK!

自己開象拔蚌其實好易架咋!首先向二邊切一切,令到肉離殼先!把肉取出,切走個膽!準備熱水,把洗乾淨的象拔蚌放進去15秒後取出!就好容易整走個皮!把象拔蚌放在砧板上,中間切開,但唔好切斷!之後就可以切片啦😝💙 (去YouTube 睇下片lol,無想象中咁難)

#betiskitchen中式#betiskitchen海鮮#betiskitchen火鍋

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s