荷葉黑松露粉絲蒸蝦 中式食譜

荷葉黑松露粉絲蒸蝦
荷葉黑松露粉絲蒸蝦


向街市買咗d基圍蝦,本來諗住白灼!但係又向菜檔見到有新鮮荷葉!就整個荷葉蒸蝦🤪再加d新意思!中西fusion一下,加黑松露醬同黑松露又響粉絲入面🥸黑松露再加蝦既鮮味索晒入啲粉絲度♥️super yummy💕

▶️用乾荷葉都好香同易買好多!無蒸籠就咁包向碟上蒸就得!乾荷葉可在藥材鋪或街市雜貨店買到!買一張無洞完整的!

材料:
乾/鮮荷葉 1塊
蝦 半斤
粉絲 1包
黑松露醬 1湯匙
黑松露油 1湯匙
鹽 1/2茶匙
蒜蓉 1茶匙
炸蒜 1茶匙
蔥花 適量

做法:
1) 荷葉洗一洗之後,放入熱水中加鹽灼一灼變軟,整乾後鋪在蒸籠上備用
2) 粉絲在滾水之下浸軟,隔走水份,加入蒜蓉、炸蒜、黑松露醬、黑松露油和鹽攪拌均勻備用
3) 蝦洗淨,剪去蝦槍、蝦鬚,可背上開邊去腸!蒸籠放上荷葉,荷葉底向上,放上粉絲,再放上蝦,蓋上荷葉,可用牙籤固定,再蓋上蒸籠!大火滾水蒸8分鐘,蒸好之後再撒上蔥花即成!

#betiskitchen中式#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s