梅菜扣肉 中式食譜

梅菜扣肉
梅菜扣肉


My dinner bao bao♥️配刈包食好好味😋急凍刈包向台灣食物品店購入!就咁蒸返熱就得😍 第一次整諗住健康啲冇用pork belly,但真係唔好食😂 所以整第二次🤓 豬腩肉一定要出水先再炸,但係我只係用半煎炸,話說覺得太危險唔想比油彈😆炸過再蒸會鬆化好多!



材料:
五花腩 ~300g
甜梅菜 2棵

炒梅菜:
糖 1湯匙
生抽 1茶匙
老抽 1湯匙
米酒 1茶匙

豬腩肉醃料:
乾蔥 1湯匙
蔥花 1/2湯匙
蒜蓉 1湯匙
柱候醬 1湯匙
生抽 1湯匙
老抽 1/2湯匙
米酒 1湯匙
糖 1茶匙
鹽 1/4茶匙
水 50ml

做法:
1) 梅菜浸15分鐘再用水洗淨!然後瀝乾再切去頭尾部份,再切細粒!熱鍋下油,加入梅菜炒香,再倒入炒梅菜料,炒至吸收汁料,拿起備用
2) 五花腩凍水落鍋,之後煲滾後繼續煮15分鐘,拿起再用叉刺孔以免之後炸會爆皮!
3) 用1-2湯匙老抽平均地塗上五花腩肉,上色!熱鍋下油,將有皮個面向底,半煎炸脆個皮,再轉其他邊每邊都半煎炸一下!拿起備用!小心彈油丫😅
4) 把五花腩放涼後切厚件!唔好切得太薄否則唔好食!加入醃料攪拌均勻!
5) 蒸碟底部鋪上1/3梅菜,再倒上少許醃料汁,鋪上五花肉,再鋪上1/3梅菜,再五花肉,鋪上餘下的梅菜,和倒上醃料汁
6) 再中火蒸1-1.5小時左右即成 (淋就可關火)

#betiskitchen中式#betiskitchen豬

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s