, 海鮮, 中式

蒜香羔蟹飯 中式食譜

蒜香羔蟹飯
蒜香羔蟹飯


羔蟹配蒜蓉飯真係個味好夾㗎!煮飯嘅湯可以用木魚高湯或雞湯,我用快速木魚高湯包嚟煲個湯底好方便!仲叫魚販幫我開埋隻蟹😂不過開咗蟹就要盡快煮喔⭐👍🏻蟹羔再用油爆一爆香就好食好多!👦🏻食到一粒飯都無淨😹


羔蟹配蒜蓉飯材料:
日本米 2米杯
木魚高湯/雞湯 2米杯
羔蟹 1隻
蒜頭 4瓣
洋蔥 半個
本菇 50g
炸蒜 1湯匙
牛油 2湯匙
蔥花 適量
橄欖油 適量
醬油 2湯匙 
海鹽 適量
黑胡椒 適量

做法:
1) 蒜頭切做蒜蓉,洋蔥切碎,本菇去蒂,米先洗乾淨
2) 熱鍋下1湯匙牛油,再加入蒜蓉炒香,然後再加入洋蔥和本菇,再把米加入,炒至每一粒米都包着牛油和蒜蓉,然後倒入1湯匙牛油、高湯和醬油,湯滾後轉細火加蓋煮2分鐘,再加入羔蟹向面,再上蓋煮15分鐘後,先把蟹取出,再繼續大火煮1分鐘後熄火,焗5分鐘 
3) 蟹把蟹羔拿出來,在鑊中加油爆香備用
4) 把蟹和蟹羔鋪在飯上面,再加上少許煎蟹羔的油,然後再灑上蒜片和蒽花即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s