西式

素黑松露pizza 西式食譜

素黑松露pizza


秋天就想食truffle! 🇮🇹 黑松露比白松露經濟好多😌呢個pizza我都係用左半粒黑松露,$60左右咋!⭐今次個Pizza係用素芝士同埋燕麥奶去整!絕對稱得上係純素Pizza!菇用了來自意大利的Cardoncelli👍🏻其實整pizza唔困難的,不過嫌麻煩可以買市面現成的Pizza粉🙃

⭐Pizza底⭐
材料:
Califia Farms 專業沖調燕麥奶 60ml
40c暖水 60ml 
蜜糖 1湯匙
快速酵母 1湯匙
橄欖油 2湯匙
黑松露油(optional) 1茶匙
高筋麵粉 190g
鹽 2茶匙

做法: 
1) 除鹽和麵粉,所有材料拌勻和靜置15分鐘便會見表面起泡沫狀,加入高筋麵粉和鹽,用廚師機上勾用是中度揉麵10分(會有小小粘性) 再在枱上下少少麵團用手搓5分鐘成圓

一直用手搓成表面光滑和有彈性的麵團成圓
2) 盤中輕輕塗油,放入麵團,用保鮮膜封好,放在暖暖的地方發酵45分鐘至2倍大
3) 枱上灑少許麵粉,拿出麵團輕輕擠壓再滾圓,用擀麵棍滾壓成約12吋大小的圓,之後可用手放在麵團底部,小心舉起並慢慢向四周轉,咁樣Pizza會薄啲!

⭐黑松露pizza⭐
材料:
Pizza 底 1塊
黑松露醬 1湯匙
Califia Farms 純素超級牛油 4湯匙
麵粉 30g
Califia Farms 專業沖調燕麥奶 200ml
鹽 適量
黑椒 適量
Daiya純素車打芝士 100g 
黑松露 1-1/2粒
黑松露油 2茶匙
菇 適量

做法: 
1) 先做黑松露白汁,鍋中加入牛油,小火煮溶,再加入麵粉,攪拌成團,加入奶和黑松露醬,繼續小火煮至濃郁成醬狀,
加入鹽和黑胡椒調味
2) 把黑松露白汁塗在Pizza上,然後放上切好片的菇,再放上大量芝士,再倒上少少黑松露油
3) 放在焗爐230c焗10至15分鐘,出爐後可在Pizza面上放上黑松露片
(我冇Pizza石!所以淨係放咗喺牛油紙上面焗!如果有,可放在Pizza石焗效果更理想)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s