, 中式

鹹蛋蒸肉餅 中式食譜

鹹蛋蒸肉餅
鹹蛋蒸肉餅

原來我一直都冇出過呢個菜嘅食譜😂My comfort food 🥰個餸本身唔多介紹,而家真係冇乜時間再自己再剁啲肉!但係平時去豬肉檔覺得個部碎肉機好🤢….所以都係會自己剁!今次上網就試咗包免治豬肉感覺好衛生同鬆軟👍🏻



⭐️蒸肉餅鬆軟tips⭐️
▶️落生粉同咸蛋白!生粉本身可以鎖住肉汁同埋質感幼滑,蛋白就可以增加粘性
▶️舊肉嘅質素都好重要!如果成舊肉都係瘦肉落乜嘢都會實一實!肥瘦比例3:7 /4:6 左右!用梅頭肉就OK
▶️我覺得就咁用免治豬肉都OK,自己剁係會好食啲但係都麻煩啲😹如果要自己剁可以先切條再切粒先開始剁碎
▶️蒸最好攤薄大火蒸,我覺得攤薄係最好食,咁就唔會蒸過火而導致硬哂!我完全唔鍾意食肉餅山😅
.
.
材料:
免治豬肉 300g
咸蛋黃 1隻
葱花 

生粉 2茶匙
生抽 1.5茶匙
鹽 1/2 茶匙
水 2-3湯匙
糖 1/2茶匙
麻油 1茶匙
胡椒粉 1/4 茶匙
咸蛋白 1/3隻

做法:
1) 豬肉加入所有調味料(除咸蛋白)向同一方向攪勻至黏身,最後加入咸蛋白攪勻,醃15分鐘
2) 把肉放在碟上,再加上咸蛋黃,可輕輕壓平鹹蛋黃,大火蒸10分鐘,最後再加上蔥花即成!鍾意重味啲可以再加上熟油和豉油!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s