甜品, 日式甜點

原個日本靜岡蜜瓜蛋糕 甜品食譜

原個日本靜岡蜜瓜蛋糕
原個日本靜岡蜜瓜蛋糕

中秋節收到好多生果,就咁食真係食唔晒,咁岩又有朋友嚟我屋企探👶🏻,就諗到整個蜜瓜蛋糕🍈🥰個樣好似複雜但係其實超易整🤣如果連蛋糕都唔想自己焗可以就咁買個現成嘅蛋糕底!



▶️刮蜜瓜肉之後盡量倒乾蜜瓜水份! 因為如果蜜瓜水多嘅話蛋糕就會唔結實
▶️蜜瓜肉有淨可以就咁食 
▶️可先整蛋糕再整啫喱再整cream

⭐️蜜瓜一個⭐️

▶️蜜瓜切開頂部,然後將所有蜜瓜肉和水刮出來,最後個蜜瓜唔好咁濕身
▶️2/3肉和水整蜜瓜啫喱,1/3切大粒/圓波

⭐️A) 海綿蛋糕 (六吋蛋糕模)
材料:
雞蛋 3隻(室溫)
低筋麵粉 60g
砂糖60g
無鹽奶油20g
雲呢拿香油 1/4茶匙

做法:
1) 低筋麵粉過篩,無鹽奶油用微波爐10秒至融化,焗模掃上油,預備一個大盆裝上50c度的水,焗爐預熱至170c度
2) 用打蛋器將雞蛋與細砂糖打幾下,再將盆放上已經煮至50c度的盆子上隔水加熱的方式,繼續用打蛋器高速將蛋液打到起泡和蓬鬆 (打到打蛋器滴下來的蛋糊有清楚的痕跡)
3) 將低筋麵粉分3次過篩進蛋糊中,每次輕輕攪拌再落下一次的粉 (不需要用打蛋器)
4) 最後將一部份的麵糊倒入融化的無鹽牛油中,再攪拌均勻,然後再將攪拌均勻的牛油和雲呢拿香油倒回入大麵糊中再用打蛋器攪拌均勻
5) 倒入焗模中,再在桌上敲幾下敲出氣泡,焗30分鐘即成

⭐️B) 蜜瓜啫喱
材料:
2/3蜜瓜肉和蜜瓜水 (打好後量約450ml)
水 50ml
魚膠粉 8g

做法:
1) 2/3蜜瓜肉和水用攪拌機攪碎
2) 水加入魚膠粉在熱水座溶,再倒入蜜瓜液中
3) 倒入模中雪至凝固

▶️蜜瓜要多水先至容易凝固做到啫喱,如果你個蜜瓜唔夠多水,可能就要加多少少水而隔走少少果肉再雪

⭐️C) 甜忌廉
材料:
淡忌廉 300ml
糖 20g

做法:
1) 把淡忌廉倒進冷凍的盆中,用打蛋器高速打發1分鐘,再分2次加入糖,打發至企身,再放入雪櫃備用

⭐️組合
1) 蛋糕中間切做2層,和啫喱一樣沿着蜜瓜蓋切做圓塊
2) 先落忌廉,再放一層蛋糕,然後再放一層忌廉和果肉,再放入啫喱,再放蛋糕,最後一層忌廉,用刀刮平表面,再裝飾
3) 放入雪櫃雪3小時即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s