, 西式, 海鮮

紅蝦番茄扁意粉 西式食譜

紅蝦番茄扁意粉
紅蝦番茄扁意粉


其實我發現大家對西餐食譜無乜興趣😹 但係呢個意粉好易煮又好食!將蝦頭的蝦膏和蝦油煎出再落白蘭地就會令個普通的茄汁底好香!紅蝦,扁意粉同全天然蕃茄醬都係向@mercatogourmet_hk 買!🍅 ▶️唔想特登買白蘭地可用白酒,唔想買紅蝦可用虎蝦😅

材料: (2人用)
大紅蝦 2隻
車厘茄 6隻
蒜頭 4粒
扁意粉 200g
番茄醬 200g
白蘭地 30ml
橄欖油 適量
鹽和黑椒 適量
Parsley 適量

做法:
1) 紅蝦去殼,留頭部備用!車厘茄切半,蒜頭切片,意粉跟包裝減2分鐘煮至al dente 
2) 熱鑊下油爆香一半蒜片,再加入紅蝦頭大火爆香2分鐘,倒入白蘭地煮至酒味蒸發,加入番茄醬小火煮15分鐘,加鹽和黑椒調味,加入車厘茄和意粉煮至汁濃盛起
3) 另一隻鑊下油爆香餘下一半蒜片,加入紅蝦煎香2邊,下少許鹽調味,放在意粉上,加parsley裝飾即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s