, 中式

正宗瑞士雞翼 中式食譜

瑞士雞翼其實只係以前既外國人聽錯Sweet wings 做 Swiss wings 而名!絕對係本土香港菜!用呢隻本土製作的鉅利醬油先至最啱味,整左3次調較的食譜😚唔係講笑,我認為整得唔好既食譜係唔會post!我試過用普通生抽同老抽都係似到8成,但用呢隻鉅利有9成9似💛如果連香料都唔落就淨係似甜豉油雞翼😂當然你懶都可以用現成瑞士汁😚



▶️全程用小小火煮,煮得愈耐愈上色!如果會預煮得耐可以加多少少水,因為煮得耐個汁會濃同咸d,瑞士汁可以隔去料後放冰箱留下次再用

材料:
雞翼10隻
葱段 適量

瑞士汁材料:
鉅利醬油 300ml (老抽200ml加生抽100ml)
水 330ml
花椒 1茶匙
八角 4粒
桂皮 1條
香葉 2片 (bay leave)
葱段 4條
薑 2片 
乾蔥 2粒
冰糖  50g
花雕酒 1湯匙
玫瑰露酒 1茶匙

1) 用少許葱放雞翼細火汆水5分鐘,然後放入凍水浸5分鐘 (可以滑點同無咁易爆皮)
2) 將瑞士汁材料煮沸,加入雞中翼轉細細火煮至上色和入味!至少30分鐘!我呢度咁上色煮左2.5個小時😅

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s