, 韓式

韓式炆牛肋條 韓式食譜

韓式炆牛肋條
韓式炆牛肋條

今次介紹下呢部新的煮食神器💛Tefal 養生智能高速煲💛

第一次用左黎整呢個牛肋條,用30分鐘的壓力煮食模式已經將牛肋條炆到超級淋,白蘿蔔入哂味,大愛大方便!超重要係我每日都好忙,呢部機完全係唔須要睇火,所有材料切好放入去等佢自己煮完就食得🥰我老公用十分鐘清哂😅

唔同普通壓力煲,佢有變壓提鮮技術,系統會自動調整煲內壓力,令食材可以受到按摩一樣的效果🤣仲要有22款預設烹調功能,例如煮牛就用牛function,煮雞就用雞,仲有鮑魚功能,weekend要玩下👍🏻

內膽採用特福專有的球釜內膽,62度黃金對流角令鍋內翻騰次數增加,令循環加熱效果更好。部機包左共2款內鍋 (易潔塗層和不鏽鋼) 可以煲埋飯同粥!

22項預設烹調功能
低溫慢煮、高溫慢煮、香煎、低溫烹調、焗、熬汁、飯、稀飯/粥、牛/羊、雞/鴨、湯、蒸、飽魚(大/小)、我的食譜 (1、2、3)、DIY 自訂、保溫、中途加材料、可調校煮食溫度、可調校煮食時間、可調校煮食壓力。

材料
牛肋條 1磅 
白蘿蔔 半條
甘筍 1條
洋蔥 1個
雪梨1個
蒜頭4粒

調味料:
韓式牛肉醃醬 5湯匙
老抽1湯匙 
胡椒粉/鹽 適量
蔥粒 適量
牛湯/ 水 500ml


做法
1) 白蘿蔔、甘筍及洋蔥切件
2) 梨去皮切塊,與蒜頭一起放到攪捧器中打碎成茸
3) 牛肋條解凍洗淨切條,飛水備用
4) 在內鍋中加入2湯匙油,選擇”Sauté/ Sear” (煎炒)功能,將時間設定為10分鐘,當養生智能高速煲發出提示音時,說明油已熱,放入牛肋條煎至兩面金黃,再加入洋蔥及甘筍爆香(約3.分鐘),加入調味料、白蘿蔔及雪梨茸白蘿蔔及雪梨茸
5) 蓋上煲蓋,選擇”Pressure Cook” (高速煮) 和”Beef/Lamb” (牛/羊) 功能預設壓力值,將時間設定為30分鐘,鎖緊煲蓋,按下”Start” (開始)便可,放上蔥粒裝飾即成

(可跟據個人口味酌量再加醬汁或水)

👇🏻Follow my instagram for more pictures and updates!
http://instagram.com/betiskitchenx

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s