中式

簡易腸粉 中式食譜

簡易腸粉
簡易腸粉

見屋企有包粘米粉開左一半用唔哂,一於整返個腸粉做早餐🤣 呢一樣咁容易向街買到既嘢,自己整腸粉絕對係過下手癮用only🤭 我都係第一次整,衰在我個盤唔夠平面,搞到粉漿唔係好平均,要買返個專用的既蒸盤先得♥️

➡️無澄麵粉可以直接用生前粉代替,澄麵粉只係for有透明感用

➡️最好有刮片去邊刮邊卷

材料:
粘米粉 120克
澄麵 10克
生粉 10克
水 450毫升
油 1湯匙

做法:
1) 所有粉過篩,加入水和油拌勻至沒有粉粒
2) 碟面塗上掃一層薄油,倒入適量的粉漿(搞拌一下先倒),小心份量太薄會不成形但太厚又會唔滑
3) 立刻入爐大火蒸 3 分鐘後拿出
4) 盡量用膠一邊刮一邊卷至自己喜歡的大小再切一刀,重覆蒸至所有粉漿用完
(如有二個盤就可以邊蒸邊卷)
5) 隨意加入葱花、甜醬油、芝麻或甜醬即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s