, 中式, 湯水

南瓜魚湯 Pumpkin and Fish Soup 中式湯水食譜

南瓜魚湯
南瓜魚湯

點解我會咁得閒寫食譜 就係因為某些時間太得閒 想有少少満足感咁囉 又有個地方收藏下我煮過既嘢 想煮又睇翻自己ig就搞掂🤣

我喜歡用青根煲魚湯 好平$20亦好鮮甜 我從來都唔會用魚袋 因為用咗真係會無咁入味 情願煲完隔一隔渣 .

材料:
青根魚/紅衫魚4條
南瓜 半舊(切塊)
薑片 3片
滾水1200ml

做法:
1) 魚洗淨瀝乾,燒熱油鑊爆香薑片下魚煎至微黃香脆,立刻倒入滾水以大火煮5分鐘(使魚湯變得奶白)
2) 加入南瓜,轉小火煮約1小時。下適量鹽調味,即成。

Tips: 選用較厚身的煲,煎魚後,可直接加滾水烹煮,省去轉煲的步驟。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s