花甲粉絲煲 中式食譜

花甲粉絲煲
花甲粉絲煲


Super super easy and yummm✌🏻粉絲同金菇索晒啲汁😗超級簡單!👦🏻大讚💕呢排情迷煲仔菜😂今次呢隻豆瓣醬幾好食!不過今日淨係買到小花甲😅呢排相熟海鮮檔都入唔到靚貨🥲

▶️花甲煮的途中會出水,所以一開始不用下太多水!個人喜歡這個花甲煲做到比較乾身的效果!
▶️花甲可以煮之前1小時放室溫!加入少少鹽放入水浸去沙!

材料:
花甲 1斤
粉絲 1包
金菇 1包
蒜蓉 2湯匙
蔥花 2湯匙
辣椒碎 1茶匙
水200ml
芫荽和蔥花 裝飾

調味料:
豆瓣醬 1湯匙
生抽 2湯匙
蠔油 1湯匙
麻油 1茶匙
糖 1/2茶匙
鹽 1/2茶匙

做法:
1) 粉絲放入熱水浸10分鐘,金菇切去根部,弄散
2) 熱鍋下油,加入蒜蓉、辣椒碎和蒽花爆香,再倒入調味料爆香!放上金菇和粉絲,再倒入水煮滾!
3) 加入花甲,上蓋中火煮6分鐘或煮至開口,表面灑上蔥花和芫荽即成

#betiskitchen中式#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s