紅燒五花肉 中式食譜

紅燒五花肉
紅燒五花肉


No dining post 6pm means 又要煮返多啲飯😅所以都post多啲食譜等大家有多啲idea💖一個月encore咗4次的紅燒肉!超好食!撈飯💯💯✌🏻✌🏻今次手多加隻流心蛋!


▶️要煮到個色咁靚全靠最後一定要用大火煮至收汁!

材料:
連皮五花腩 250g
薑 8片
蔥 4棵 (切段)

調味料:
紹酒 1湯匙
冰糖 1湯匙
生抽 2湯匙
老抽 1湯匙
水 300ml

做法:
1. 水中加入一半的薑和蔥煮滾,再加入整塊五花腩煮5分鐘,拎出沖水至冷卻,之後切成1cm闊長塊,豬皮上的毛可事先叫肉檔去掉
2. 鍋中下少少油,爆香剩下的薑和蔥,把豬腩肉方塊加入,兩面煎至微黃色,迫出油份,之後倒去多餘的油份!倒進酒,再加入其他調味料!煮滾後轉小火炆約45分鐘-1小時至豬肉軟稔,再轉大火煮5-10分鐘把醬汁煮至厚身!

#betiskitchen中式#betiskitchen豬

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s