奶白魚湯豆腐浸花甲 中式食譜

奶白魚湯豆腐浸花甲
奶白魚湯豆腐浸花甲


其實要煲白雪雪的魚湯用好平嘅魚已經煲到!今次買左一碟狗棍魚都係$20!個湯好好飲煲完花甲勁鮮甜!仲要向九龍城街市買到超大靚靚花甲💙💙💙未試過食咁脹卜卜嘅花甲😌個魚湯煲好咗就留少少俾👶🏻飲!超有益♥️之後先攞嚟煮花甲!大細都食到舔舔👅😂



▶️ 石九公、紅衫、狗棍、青根、梳羅和鳳尾等煲魚湯都一流!
▶️ 煲奶白魚湯唔好用魚袋!用咗方便但會冇咁甜😅我情願煲好再用篩隔走啲骨🐟
▶️ 魚要2邊煎熟,倒入去的水要滾,一路煲唔可以太細火!咁就一定有奶白色🥛

材料:
花甲 1斤
豆腐 1磚
魚 1斤
薑 1片
滾水 1000ml
芫荽 適量

做法:
1) 花甲用鹽水浸1小時!豆腐切中粒!
2) 把魚洗淨瀝乾水分,再用廚房紙巾吸下多餘水分。熱鍋下油,放入薑片中火,加入魚再煎熟至微金黃後,立刻倒入滾水!一定要滾水先會有奶白色!再中火煮約20-30分鐘即成魚湯!之後將魚用篩隔出來!
4) 魚湯中火煲滾後加入豆腐煮3分鐘,之後再加入花甲大火煮至開殻,再試下味,夠咸便不用落鹽,再加入葱段或芫荽即成!

#betiskitchen中式#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s