芒果班戟 Mango Pancakes 甜品食譜


<附隨心拍vide on instagram> Yummy summer dessert🧡整甜品這回事,我多數都係突發興起就去整,突然深夜好想食芒果pancake🤣不過原來雪過先係最好食,所以唔好整完即刻食🥲成件事都好易整,不過最重要係,你要有個不粘平底鑊!唔食甜野的👦🏻對此不感興趣但👩🏽食完話好食過上次向街買🤪😌

▶️煎第一張多數會失敗,因為個平底鑊的熱度未夠均勻和未能掌握適當嘅班cake將份量!之後第二張就會OK!

▶️色素只係令外觀黃啲靚啲,可以唔落

材料:
芒果 2個
忌廉 200ml (保持冷藏)
糖 20g

Pancake:
蛋 2隻
糖 35g
奶 200ml
低筋麵粉 80g
菜油 15ml
黃色色素 2滴 (optional)

做法: (8件)
1) 蛋加入糖攪拌至均勻,篩入低筋麵粉,輕手攪拌均勻至沒有粉粒,再加入牛奶攪拌均勻,最後加入菜油攪拌均勻
2) Pancake漿做好後要過篩,隔走雜粒和泡泡,煎出嚟先至會平滑
3) 平底鑊預熱小火,不用塗油,取適量Pancake漿,薄薄的一層便可,倒入中間再快手搖勻,用小火煮至表面不再是液體狀即可取出!Pancake放涼後便可使用
4) 淡忌廉從雪櫃取出,用電動打蛋器打秒,再加入糖,打至企身!
5) 芒果起2邊肉,再切一半,pancake皮放平,先塗上忌廉,再放上芒果,然後再放上少許忌廉,兩邊包起,放入雪櫃雪4小時即成

#betskitchen甜品

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s