粟米忌廉肉粒飯 中式食譜

粟米忌廉肉粒飯
粟米忌廉肉粒飯


<白粟的愛> 拖了一個星期的食譜🥲碟頭飯方便快捷,再加碟烚菜😆簡簡單單就可以餵飽屋企的兩位大少💕其實自己整白汁好簡單,今次成個食譜都冇用到罐頭忌廉粟米🤪白粟米用了北海道的白粟米🤍肉粒用咗西班牙黑毛豬肉粒,超方便切都唔使切lol


▶️豬肉可買梅頭切粒,肉質較淋
▶️白粟米唔一定要用日本,而家好多街市菜檔都有白粟米賣🤍

材料:
飯 2碗
豬肉粒 200g
白粟米 1條
黃色粟米粒 4湯匙
牛油 25g
麵粉 25g
水/雞湯 300ml
牛奶 50ml
糖 1茶匙
鹽 1/2茶匙

豬肉醃料:
生抽 2茶匙
糖 1/2茶匙
生粉 1/2茶匙
油 1茶匙

做法:
1) 豬肉切粒,加醃料醃15分鐘,之後熱鑊下油,豬肉粒加入炒至八成熟,盛起備用
2) 粟米切出來,黃色粟米粒加適量水份煮熟,隔走水份,再放入3湯匙水放入攪拌器打碎,成粟米蓉 (可用罐頭忌廉粟米取代)
3) 熱鑊下牛油,煮溶後加入白粟米粒炒香,再加入麵粉攪拌均勻至無粉粒,全程要用細火!
4) 之後加入雞湯/水和粟米溶,維持攪拌,再倒入牛奶!煮至汁濃便成忌廉粟米汁!再倒入肉粒,煮熟,之後加入糖和鹽調味,再配白飯食即成!

#betiskitchen中式#betiskitchen豬

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s