椒鹽新餐肉 中式食譜

椒鹽新餐肉
椒鹽新餐肉


母親節特登整返樣我母親從未試過嘅野比佢食🤣就係 @omnipork.hk 嘅新餐肉啦!我唔同佢講都食唔出係素✅母親表示好好食💕!椒鹽咁整好簡單但係都好惹味⭐新餐肉比罐頭午餐肉成分更簡單,無添加色素、抗生素,最重要係🙅🏻♀無致癌防腐劑,好味得嚟無咁「邪惡」!



▶️ 新餐肉於室溫靜置10分鐘,可令蛋漿更均勻!

材料:
OmniPork 新餐肉 1包
粟米粒 50g
蛋黃 1隻
生粉 30g
油 250ml (炸餐肉用)

椒鹽材料:
紅尖椒 1隻
炸蒜 2湯匙
指天椒 2隻
乾蔥頭 1粒
蔥花 1湯匙
糖 1/4茶匙
准鹽 1茶匙

做法:
1) 紅尖椒切條,乾蔥頭切碎,指天椒切粒
2) 新餐肉無需解凍,可先於室溫靜止10分鐘,直接切成兩半後沾上蛋黃,再輕輕撲上生粉!油燒熱後,加入新餐肉炸至金黃色,瀝乾備用
3) 熱鍋下少許油,加入乾蔥和粟米粒炒3分鐘,然後再加入紅尖椒、指天椒和炸蒜炒勻,便可加入炸過的新餐肉,最後加入糖和准鹽調味,灑上蔥花即成

#betiskitchen素#OmniPork#新豬肉#OmniLuncheon#新餐肉

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s