法式素忌廉焗薯仔 素菜食譜

法式素忌廉焗薯仔
法式素忌廉焗薯仔


Last day of April⭐️一個我好鐘意既法國菜!亦都係好易整!材料十分簡單!今次都係用咗素忌廉!比較低脂同健康💛薯仔切薄片最好切薄啲,出嚟個效果會好好多!鍾意食多cheese可以下多點喔🥰💚如果無素cheese可以用gruyere or mozzarella 🧀

材料:
薯仔 2大個
Califia Farms輕盈燕麥淡奶 1cup
素牛油 20g
Daiya純素芝士碎條 150g
蒜蓉 1湯匙
thyme 1茶匙
海鹽 3/4茶匙
黑胡椒 1/2茶匙

做法:
1) 焗爐預熱170c
2) 熱鍋下牛油,加入蒜蓉略炒,之後熄火,便可加入忌廉、cheese、thyme、鹽和黑胡椒,攪拌均勻備用
3) 薯仔去皮,切薄片!最好可以用切片器!冇就盡量切博少少!
4) 焗盆上塗上一層油,然後放入1/4薯仔,再倒入1/4芝士忌廉汁,如此類推,
最後一層會是芝士忌廉汁!如有需要可以額外加多一些芝士!
5) 蓋上錫紙,放入焗爐底層焗1小時,然後移開錫紙,再焗多15至30分鐘即成

#betiskitchen素#betiskitchen西式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s