鮑魚, 海鮮, 中式

炆乾鮑 中式食譜

炆乾鮑
炆乾鮑



2021年第一個post!來一個正正的鮑魚菜式☺️我都係第一次炆乾鮑,所以買咗隻平平地測試測試下,呢到$70 1隻左右😝效果都不錯!不過成件事真係要幾日架😅 我再加埋花膠同冬菇入去😙
發花膠可以睇返我之前個post 🖤

▶️炆完鮑魚個湯可以留返做上湯或飲都得!如果覺得太油,可以雪一晚之後,油就會凝固浮面,咁就可以整走上面層肥油
▶️如果用明火怕痴底要加竹笪防黐底!我用真空煲炆就無加到!用真空煲不時煲滾佢,再放返內膽入就OK! 好方便❤️
▶️可以用牙籤向鮑魚中間吉一吉,如果可輕易穿過就係炆好!

材料:
乾鮑 6隻
排骨 1斤
雞 1隻
雞腳 8隻
金華火腿 3片

調味:
蠔油 1湯匙
老抽 1湯匙
冰糖 1湯匙
炆鮑魚的上湯 150ml

生粉水 1湯匙
.
.
做法:
1) 乾鮑用水浸過面,放入雪櫃,每日換一次水,浸2日,之後再煲一鍋水,要可以蓋過所有鮑魚,連鮑魚煲滾後熄火,上蓋,室溫焗過夜!
2) 之後拿出洗一洗淨,再剪開鮑魚咀,將內裡的腸臟及污衊拿出,用手按一按鮑魚中間,如果仲係硬要再浸!浸透的話應該係會有彈性!
3) 其他材料落凍水,之後煲滾5分鐘後拿起洗淨,出水備用!排骨白鑊煎至金黃!
4) 煲底先放上竹笪,(竹笪買返黎要用滾水煮一煮消毒),再放上排骨,一半雞腳,鮑魚,一半雞腳,最上層放雞,倒入水蓋過所有材料!
5) 煲滾後轉細火炆3小時,再熄火焗至溫度降至唔熱,再開火炆3小時,如此類推!大約炆2日!最後先落金華火腿去炆最後一回!
6) 拿起鮑魚,放置等15分鐘令鮑魚收水,再加入調味料的材料,細火煮5鐘,再加入生粉水埋獻即成

#betiskitchen中式#betiskitchen海鮮

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s