白咖喱香茅豬扒 東南亞食譜

白咖喱香茅豬扒
白咖喱香茅豬扒


今次用左呢隻Riverview Farms豬扒!由澳洲直接入口!好衛生既包裝同食落肉質好好,十分鬆軟💙佢係天然飼養,不使用任何生長激素,荷爾蒙及防腐劑!絕對天然!而家屋企有個👶🏻我更加會注重食材嘅質素😌白咖喱粉向九龍城侯王道一間東南亞店搵到🥳甜甜地同加香茅味!送飯真係一流🥰 @riverviewfarms_hk

▶️呢隻豬扒可以在greengreendot點點綠買到!推薦唔會鞋✨
▶️可用鬆肉錘向豬扒上面輕輕拍幾下,就會更加鬆軟!
▶️有人同我反映過煮咖喱粉時有苦味!其實係因為炒咖喱粉時太大火!焦燶了咖喱粉就會產生苦味!所以炒個陣要細火!
▶️可一邊煮白咖喱汁一邊煎豬扒就會快點

香芧豬扒
材料:
豬扒 300g
香芧 2枝
乾蔥 2粒 
蒜蓉 1湯匙
生抽 1湯匙
魚露 1湯匙
糖 1茶匙
胡椒粉 少許

做法:
1) 乾葱刴蓉,香茅用刀拍扁切超碎備用
2) 豬扒洗淨抹乾,加香茅、糖、乾葱、蒜蓉、生抽、胡椒粉、魚露醃至少一小時
3) 平底鑊加油小火煎豬扒至熟備用

白咖喱醬
材料:
白咖喱粉 2.5湯匙
椰奶 250ml
雞湯 150ml
乾蔥蓉 2湯匙
檸檬葉 4塊
南薑 2小塊
香茅 1枝
魚露 1-1.5湯匙
椰糖 1湯匙

裝飾:
洋蔥圈、炸乾蔥、蔥粒

做法:
1) 南薑用刀拍鬆後切片,香茅用刀拍鬆切段,檸檬葉在中間撕開
2) 熱鑊下油,下南薑﹑香茅和乾蔥蓉爆香,再轉細火加入白咖哩粉炒香,加入所有其實材料煮至濃稠即可!(約10-15分鐘)



結合
1) 把白咖喱汁倒上,再放上豬扒和裝飾即成

#betiskitchen東南亞#betiskitchen豬

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s