, 中式

叉燒太陽蛋飯 中式食譜

叉燒太陽蛋飯
叉燒太陽蛋飯

其實叉燒好容易整,就咁用叉燒醬醃,之後入焗爐焗搞掂😋超快俾人清晒碟❤️⭐️再配蘭王蛋同蘭王豉油☺️太幸福✨我不嬲都鍾意食燶啲嘅叉燒邊👻所以落多咗蜜糖🍯



▶️因為肉易出水,焗嗰陣如果多水可以倒一倒左佢先

材料:
梅頭肉 500g
叉燒醬 4湯匙
玫瑰露酒 20ml
生抽 2湯匙
麥芽糖/蜜糖 適量

做法:
1) 把梅頭肉切成約2cm高和5cm闊的長條 (其實隨意都得,我買完之後冇切過,因為本身都係長長哋條😂)
2) 把肉和醃料放入雪櫃醃至少4小時!過夜仲好!
3) 預熱焗爐至160℃,放在錫紙上焗30分鐘!期間如果見到變乾身可以不停塗上醃個時有淨的叉燒醬!
4) 之後再每邊塗上麥芽糖,轉200 ℃每邊再焗5-10分鐘,再切片即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s