甜品

彩虹蛋黃酥 甜品食譜

彩虹蛋黃酥
彩虹蛋黃酥


呢個潮式彩虹蛋黃酥月餅真係好靚!中秋節整黎送俾人就啱晒🌙💛不過個食譜真係好長打咗好耐😭整之前睇熟個食譜同步驟先!因為有牛油向裏面所以整嗰陣都盡量快啲手🥰如果唔想用色素可以用天然色素取代!顏色自己決定唔一定跟我!不過天然色素整出嚟嘅色一定冇食用色素咁鮮艷!我絕對未係整餅高手,純粹分享吓我點整,有d位都整爛左!Video影得唔靚!原諒我! (Please refer to videos in my instagram)


▶️無水牛油蛋糕用品店有機會買到現成,如果要自己整都好容易,可以睇我下一個post
▶️我用左綠茶同白蓮蓉!向蛋糕用品店有得買
▶️最後包餡時,個油酥皮桿開時要輕輕力!太大力就會整爛,無左層次😖你整到呢個位就會明

材料: (可整14個)
每個25g 任何蓉如紅豆、綠茶、白蓮蓉 *14 = 350g
鹹蛋黃 7粒
米酒 適量

油皮材料:
中筋麵粉 135g
水 60ml
糖粉 22g
無水牛油 45g

油酥材料:
低筋麵粉 165g
無水牛油 65g
紅、綠、黃、藍、紫色素 

做法:
1. 餡料: 鹹蛋黃放入碗中加入少少的米酒浸五分鐘後用160度焗10分鐘至冒泡即可!放涼後切半,之後用餡料包着蛋黃搓成圓形!放入雪櫃雪一陣備用!

2. 油皮: 材料全部放入碗內揉捏成團即可,鋪上保鮮紙進行鬆弛20分鐘!

3. 油酥: 材料按壓拌勻即可,要俾d耐性!初初係會不斷一粒粒咁!壓多陣就會成團!將拌好的油酥分成五份!睇下你整多少隻色!之後加入色素再壓匀d色,一次唔好落咁多色素,試下先!之後再將每隻色分成7份輕輕搓圓!(即係7*5 =35粒)

4. 組合: 油皮鬆弛後,準確地平均分成7份! 稍稍整圓收口!之後取一份油皮收口朝上壓扁、輕力桿成四周薄中間厚,放入五粒彩色油酥(隨意放),搓圓收口捏緊,收口朝下

5. 造形: 取一個油酥皮,收口朝上壓扁再從中間開始上下桿開成一大塊!小心輕輕力否則好易爛!之後再斜捲成長條狀!將油酥皮再次桿成長條寛狀,桿得越長層次越多!之後再捲起,一開始捲嗰陣個頭係咩色,之後焗出嚟個面中間就會係乜嘢色!再用刀向中間一刀過切一半!唔好拖刀!要一刀過!將會有 7*2= 14粒✨

6. 包餡: 油酥皮切口面朝上,輕輕壓扁成手掌大小的圓塊後,之後反轉另外一面包入蛋黃餡料!(即係靚啲嗰邊嘅切口向下) 整形和收口捏緊!

7. 入焗爐160度焗40分鐘即成 (中下層)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s