, 日式, 日式主食

和牛蒜香飯 日式食譜

和牛蒜香飯
和牛蒜香飯

YUM YUM!每一口飯都充滿着牛油和蒜蓉香味!再夾粒和牛嚟食🐷亦都好易整!係參考日本一間燒肉店的菜式!
參考餐廳食過既菜式再向屋企煮返係我嘅興趣🙈牛扒唔需要煎到太熟,因為之後會放喺飯入面用餘溫再焗1分鐘😬

▶️蒜片盡量切薄啲,炸之前向滾水裏面煮30秒再瀝乾,咁就會炸得金黃啲無咁易燶

▶️煮飯的湯可以用木魚高湯或雞湯,我用快速木高湯包嚟煲個湯底好方便🧡


材料:
日本米 2米杯
木魚高湯/雞湯 2米杯
和牛 (扒或條)
蒜蓉 1湯匙
蒜片 2湯匙
牛油 2湯匙
牛油 1湯匙 (煎牛扒用)
蔥花 適量
橄欖油 適量
醬油 2湯匙 
海鹽 適量
黑胡椒 適量

做法:
1) 米先洗乾淨,熱鍋加40ml油把蒜片炸至金黃色備用
2) 熱鍋下牛油,再加入蒜蓉炒香,然後把米加入,炒至每一粒米都包着牛油和蒜蓉,然後倒入高湯和醬油,湯滾後轉細火加蓋煮15分鐘或至飯乾身,再轉大火1分鐘後熄火,焗5分鐘 
3) 牛扒兩邊灑上海鹽和黑椒,然後平底鑊下橄欖油和牛油,大火把牛扒每邊煎60-90秒,牛扒取出後休息5分鐘,後然將牛扒切粒
4) 把牛扒鋪在飯上面,再加上少許煎牛扒的油,然後再灑上蒜片和蒽花,加蓋焗1分鐘後即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s