, 東南亞菜

青咖喱牛腩 泰式食譜

青咖喱牛腩
青咖喱牛腩

用左我最愛的Blue Elephant 青咖喱醬!鐘意佢全天然無味精😆食完唔會口乾!配料可用泰國不同的茄子!如果整雞或蝦就最易,唔須要炆咁耐,煮熟就ok😅 但炆到好淋既牛腩係好好食⚡️我喜愛食薯仔所以加左d薯仔

材料:
靑咖喱醬 1包 (70g) 
牛腩 250g
椰奶 400ml
水 100ml
泰國茄子 70g
檸檬葉 4塊 (撕開一半)
魚露 2茶匙
Palm sugar/ 糖 4茶匙
金不換 適量
辣椒仔 1隻

做法:
1) 牛腩出水後沖一沖水備用
2) 熱鍋下油,加入青咖喱醬炒香,再分2次加入椰奶,再加入水、牛腩、魚露和糖,再滾後將火力轉細至微滾加蓋煮30分鐘,冚蓋焗 30分鐘。如是者重複此步驟至牛腩開始軟稔。約2至3小時!
3) 最後10分鐘加入辣椒、茄子和檸檬葉,然後熄火前加入金不換即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s