西式, 龍蝦, 海鮮

酥皮龍蝦湯 西式食譜

酥皮龍蝦湯
酥皮龍蝦湯

閒時煮得多中餐真係好悶,就會想煮下精緻的西餐。今次買左隻北海道酥皮(見材料圖),真心推薦好香同好方便,一張張分好哂💛材料係有點長,步驟盡量簡化了,我也討厭看長長的食譜呢😆 .

▶️不想整酥皮可以唔整,就咁整個湯都好正
▶️白蘭地酒我今次無落,因為唔想買支酒就係整呢個湯,以前落過,個湯係會再香一點,自己選擇

材料: (2人用)
龍蝦尾 2條
洋蔥 1/2個
紅蘿蔔 1/2條
西芹 1/2條
蒜蓉 1湯匙
月桂葉 1片
茄膏 30g
白酒 40ml
白蘭地酒 2湯匙 (optional)
麵粉 20g
牛油 20g
魚湯500ml
淡忌廉 40ml
鹽 適量
黑胡椒 適量
酥皮 2片
蛋液 適量

做法:
1) 龍蝦尾沖洗乾淨,用廚剪在底部剪開取出龍蝦肉,龍蝦殼留起,把龍蝦殼放入焗爐220度焗15分鐘
2) 洋蔥、紅蘿蔔及西芹切粒,龍蝦肉切塊
3) 用牛油中火炒香蒜蓉、洋蔥、紅蘿蔔及西芹,加入白蘭地酒待酒精揮發,再加入茄膏和麵粉炒幾下
4) 加入焗了的龍蝦殻、月桂葉、白酒和魚湯,用大火煮滾後轉細火煮30分鐘
5) 熄火,拿出月桂葉和龍蝦殻,將其他材料用攪拌器打勻,再開細火,加入忌廉和龍蝦肉煮5分鐘,再下鹽和黑胡椒調味
6) 煮好的湯放入碗中,上面放上酥皮,掃上蛋液,放入已預熱焗爐,180度焗15分鐘便成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s