, 中式

港式咖哩牛腩 中式食譜

港式咖哩牛腩
港式咖哩牛腩

最喜歡吃的咖哩還是港式咖哩,今次用了呢隻華記油咖哩醬去整,好好食🥰 唔駛再去X記🤣我用真空煲去炆,前一晚煲三個字就放入真空煲,第二朝再擺返上火煲三個字再入真空煲,返到屋企就即刻有得食,炆得超級淋♥️

➡️ 可以按自己喜歡加洋葱或薯仔
➡️ 如果唔用真空煲要小火煮同焗重覆做至少三小時
➡️ 牛腩可以選擇坑腩,較多肉和滑,牛腩不要切太小塊,更難淋
➡️ 可自行試味,唔夠咸可加魚露/唔夠甜可加糖

材料
牛腩 1斤
白蘿蔔 1/2條
牛湯/水 550ml
咖哩醬 4湯匙
椰奶 100毫升
魚露 1湯匙
椰糖 1湯匙
紹興酒 1/2湯匙
蔥 適量
薑 適量
生粉水 適量

做法
1) 牛腩切至每份2寸長,加入適量蔥和薑飛水5分鐘,清洗乾淨備用
2) 白蘿蔔去皮切塊備用
3) 鍋中加熱2湯匙油,爆香咖喱醬,加入紹興酒和椰奶,再加入牛腩、椰糖和牛湯煮滾起,再加進白蘿蔔小火炆30分鐘熄火,冚蓋焗 30分鐘
4) 小火炆30分鐘熄火, 冚蓋焗 30分鐘,如是者重複此步驟至牛腩開始軟稔 (約3小時, 水要蓋過牛腩, 否則不能煮稔。期間,可用湯勺撈去表面的浮油)
5) 牛腩已炆至軟嫩,再用魚露調味即成,加適量生粉水收汁

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s