, 海鮮, 中式

黃金蟹粥 中式食譜

黃金蟹粥
黃金蟹粥

好多人問呢個食譜,用一程車時間打好!呢個粥我每次去澳門都想食,但係原來自己煮都好易,請教咗老闆金黃色係點整出嚟,佢話將蟹羔同一隻蛋黃溝埋落入個粥到就得!得左!今次隻蟹買得靚,好新鮮同好甜💛如果唔識劏蟹可以先上YouTube 睇下!

黃金蟹粥 (2人分量)
材料
羔蟹 1大隻
絲苗米 半杯 (米杯)
蛋黄 1個
清水 7杯 (米杯)
油 少許
薑片 2片
蔥段 適量
胡椒粉 1茶匙
鹽 適量 
做法
1) 蟹劏好和洗淨,斬件備用,蟹羔刮起放在碗中和蛋黄搞拌;薑片切絲
2) 米洗淨用1茶匙鹽和油醃15分鐘
3) 水和米大火煮滾,煮5分鐘後小火煮45分鐘, 不時搞拌以防黏底
4) 將蟹件和薑片放入粥內小火煮10分鐘直至蟹煮熟,再加入蟹羔和蛋黄輕輕搞拌小火煮5分鐘即可關火,加鹽和胡椒粉調味,再灑蔥段即可

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s