土匪雞翼 中式食譜

土匪雞翼

BETTER THAN TAM JAI FOR SURE. 😌 土匪雞翼的香味主要來自孜然粉,但係之前整過幾次都發現同譚仔個feel差少少,試試下發現因爲少了花椒個種麻味,可以落少少花椒油或花椒粉去醃就更加好味啦!醃既雞翼要焗得脆身唔濕,要係最後調高少少爐溫焗一陣焗脆個雞皮!

▶️放入焗爐焗,唔好將醃料的水份一齊倒埋落去落焗,否則不能焗到脆身

材料
雞翼 12隻
孜然粉2茶匙
黑芝麻 2湯匙 (先炒香)

醃料
生抽 2茶匙
老抽 1茶匙
紹酒 1茶匙
雞粉 1茶匙
鹽 1/2茶匙
糖 1茶匙
孜然粉 2茶匙
花椒粉或花椒油 1茶匙
胡椒粉1/2茶匙
五香粉 1湯匙
油 1湯匙

做法
1) 雞翼洗淨抹乾。然後加入醃料拌勻醃1晚或半日
2) 焗爐預熱200度,先焗背面10分鐘,反轉雞翼灑上黑芝麻,再焗8分鐘,再在雞翼面灑上少許孜然粉調到228度焗2分鐘即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s