鮑魚, 海鮮, 中式

陳皮蒸鮑魚 中式食譜

陳皮蒸鮑魚
陳皮蒸鮑魚

有時真係諗唔到煮乜,我本身好喜歡食鮑魚,簡單以陳皮蒸,已能帶出鮮味☺️但係鮑魚很骯髒,煮之前要先徹底擦淨,不少食譜都教直接用牙刷刷生鮑魚,然而鮑魚會收縮變韌,影響肉質。所以先用滾水煮灼20秒係最好,不過要擦得細力少少,因為煮後鮑魚邊邊位比較脆弱。鮑魚比較困難消化,腸胃不好的也不可以太多喔。

材料:
鮑魚仔 10隻
陳皮 1 片 (浸30分鐘)
蔥花 適量
蒸魚鼓油 適量
油 適量

做法:
1) 陳皮浸軟刮出白色囊, 切絲備用
2) 鮑魚用滾水浸20秒, 用匙或小刀起出鮑魚肉,去除內臟及用牙刷清洗乾淨
3) 把鮑魚放碟上,放上陳皮絲, 水滾放入鮑魚,中大火蒸6分鐘
4) 蒸好的鮑魚撒上蔥花, 淋上滾油、豉油即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s