無蛋Tiramisu 甜品食譜

無蛋Tiramisu
無蛋Tiramisu


Simple version! 100%成功簡單版✨唔知有冇人同我一樣,會突然間好想好想食Tiramisu😆自從結婚整完自己個結婚蛋糕之後,就開始討厭焗蛋糕…😅呢個甜品勁方便♥️ 超快完成無需使用焗爐!
無蛋係因為我不太喜歡食生雞蛋生蛋白的蛋糕🤪用忌廉代替雞蛋都好好食💕呢個係比較滑身質地的tiramisu✔️

▶️如果搵唔到咖啡酒,可以用60ml咖啡加40ml Rum/Marsala酒代替!
▶️淡忌廉一定要在雪櫃拿出來後便立刻打發!注意容器不可有任何水份,而不夠凍亦會打發不起的!大約需要 5-6分鐘😍

🤍15cm x 15cm份量🤍
材料:
淡忌廉 250ml
意大利軟芝士 Mascarpone Cheese 300g
砂糖 80g
手指餅 20條
咖啡酒 100ml
可可粉 20g

做法:
1)意大利軟芝士忌廉從雪櫃拿出,放回室溫30分鐘
2)打發淡忌廉,從雪櫃拿出來,倒入容器中,用電動打蛋器慢速打一分鐘左右直至有泡沫,然後調整到中速打約三分鐘,最後用高速打發1-2分鐘直至末端變得企身便可,放回入雪櫃備用
3)意大利軟芝士加入砂糖,打蛋器用慢速至均勻軟滑,分3次加入已打發好的忌廉
4)手指餅每條每邊浸在咖啡酒中1秒,然後鋪在餅模底部,再放上芝士忌廉,重複做多一層,用刮刀打頂層的芝士忌廉輕輕鋪平
5)放入雪櫃雪4小時以上,之後在表面灑上可可粉即成

#betiskitchen甜品

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s