南乳煎雞翼 中式食譜

南乳煎雞翼
南乳煎雞翼


👵🏻’s recipe! Encored for many times already😚So juicy💕(second video it’s so hot almost hurt my fingers😂)勁簡單,諗唔到煮咩煮呢個啱晒!我真係好鍾意食雞翼架😎腐乳係發酵左嘅豆腐!顏色係白色即係豆腐本身嘅顏色🤍而南乳就係加咗红麴的腐乳,所以顏色係紅色!南乳整體上沒有腐乳咁鹹,帶有甜香♥️

▶️煎雞翼一定要用中細火煎!但好多時如果就咁煎,表面煎燶咗,但啲肉都未熟!我會煎到兩邊金黃之後,加少少水上蓋煮至水收乾,令到雞翼中心受熱均勻,然後再轉中火把雞翼兩面繼續煎至金黃!

雞翼 10隻

醃料:
南乳 50g
腐乳 20g
糖 1茶匙
麻油 1茶匙
生抽 1茶匙
老抽 1茶匙
米酒 1湯匙
胡椒粉 1/2茶匙

做法:
1) 所有醃料攪拌均勻,盡量壓爛南乳和腐乳,雞翼放入醃料醃至小一小時,醃過夜更佳
2) 煎之前可以抺走雞翼上部分的醃料
3)熱鑊下油,用細火先煎香雞翼2面至金黃色約1-2分鐘,加入30ml水,小心彈油!上蓋煮5分鐘,此時水份應該會揮發走,開蓋,轉中火,把雞翼的兩邊繼續煎多1-2分鐘,煎至金黃色即成

#betiskitchen中式#betiskitchen雞

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s