薑蔥桶蠔煲

薑蔥桶蠔煲
薑蔥桶蠔煲



Super yummy🍚好大隻飽滿爆汁😝之前Sunday family dinner最愛食翠亨邨的桶蠔煲!幾個月都無去過🙁整得靚既薑蔥桶蠔煲蠔一定要煎得乾身不水汪汪🤭餐廳煮得好乾身飽滿!自己煮都係跟返佢用美國桶蠔整呢個餸,大大隻清理方便♥️但我就鐘意有啲汁撈下飯,加多少少調味料😎建議用美國或者日本蠔,易清洗同海質比較好😗成個餸其實好簡單,材料得幾樣!但係就有少少tips防出水✔️

▶️桶蠔放入滾水煮30秒後熄火焗1分鐘,可以令到外皮先煮熟
▶️煎之前要2邊好認真地用廚房紙巾吸乾水!唔好求其😌
▶️撲上少少生粉,唔需要太多!大火多油煎至2邊微微金黃!大火就冇咁易出水!不過小心會彈油,因為始終都好難索到完全乾!(呢個危險動作我交俾👦🏻處理🥰)
▶️加少少牛油會更加香!

材料:
蠔 8隻
薑 10片
蔥 6棵
乾蔥頭 3粒
牛油 1湯匙
生粉 適量

調味料:
生抽 1/2湯匙
蠔油 1湯匙
水 1/2湯匙
糖 1/2茶匙

做法:
1)先洗蠔,把蠔放在碗中,用生粉拌勻、沖水清洗2-3次!水滾後加入蠔煮30秒,熄火焗1分鐘拿起,再用廚房紙巾輕輕索乾水份備用!
2)蔥切段、薑去皮切片、乾蔥頭去皮切半!
3)蠔兩面輕輕撲上少許生粉!熱鑊下2湯匙油,加入蠔大火煎至2面金黃!拿起備用!小心彈油!
4) 熱鑊下油,加入薑爆!再加入蔥、乾蔥頭和牛油爆香!再加入蠔和調味料輕輕力炒至乾身即成

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s