韓式芝士拉絲泡菜牛肉飯 韓式食譜

韓式芝士拉絲泡菜牛肉飯
韓式芝士拉絲泡菜牛肉飯


星期六去咗行韓國超市♥️好開心買咗好多嘢😙見呢個飯向韓國好興,不過多數用煙肉或者火腿整,但係我想健康少少同想食牛肉多啲,所以用咗呢隻韓國牛肉去煮,再加韓國泡菜同芝士!超級好食!not joking🤪🤪🤪

▶️每隻泡菜嘅辣度都未必一樣!試吓味先!如果太辣就唔好落咁多/落少啲辣椒膏😂
▶️可以用煙肉或者火腿代替牛肉!今次牛肉用咗韓式醃牛肉汁去醃,超入味好好食🥺

材料:
煮熟了的飯 2大碗 (1.5米杯煮好的飯)
牛肉片 300g
韓式醃牛肉汁 2湯匙
蒜蓉 1湯匙
車厘茄 6粒
茄膏/茄汁 1湯匙
泡菜 100g
韓式辣椒膏 1湯匙
醬油/生抽 1茶匙
Mozzarella Cheese 碎 80g
紫菜碎和芝麻 適量

做法:
1) 飯用電飯煲煮好備用
2) 牛肉用韓式醃牛肉醬醃至少30分鐘,車厘茄切半!
3) 熱鍋下油,加入牛肉煎至兩邊金黃8成熟,拿起備用!
4) 熱鍋下油,加入蒜蓉和車厘茄炒香1分鐘,再加入泡菜炒至均勻,然後倒入茄膏和韓式辣椒醬炒至均勻,再加入白飯、牛肉和醬油炒勻!
5) 把飯鋪平!表面加上芝士碎,冚蓋用細火煮5分鐘至芝士溶化!之後加上紫菜和芝麻碎即成💖

#betiskitchen韓式#betiskitchen牛

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s