白松露闊條麵 西式食譜

白松露闊條麵
白松露闊條麵


White truffle season🇮🇹! 向 @mercatogourmet_hk 買咗新鮮白松露!上年整黑松露!今年試吓白松露!真係香好多❤️❤️❤️ 呢間係我最鍾意嘅意大利材料店😍平過某超市😜不過缺點就係唔係好就腳!再用咗新鮮闊條麵同taleggio cheese!但簡單啲用cream cheese都得🤍 意粉好簡單整就得!唔使整色整水😂因為主要係想食白松露原味👌🏻
.
.
▶️唔好唔記得買可以刨松露嘅刨😅我個個廢廢地,刨得有啲衰😒我呢粒30g😌
.
.
材料:
白松露 適量
意粉/闊條麵 200g
Cream Cheese 50g
牛奶 50ml
蛋 1隻
海鹽 適量
黑椒碎 適量

做法:
1) 燒滾熱水加1湯匙鹽,意大利粉按包裝指示減2分鐘來煮至Al Dente質感,撈起瀝乾備用
2) Cream Cheese 和牛奶細火煮溶,再加入意粉攪拌均勻!加少少鹽和黑椒!一隻蛋打發好,意粉煮好後立即拿起,放入另一個碗中和雞蛋攪拌均勻!
3) 意粉放在碟上,再加入白松露片即成💞

#betiskitchen意粉#betiskitchen西式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s