流心奶黃月餅 甜品食譜

流心奶黃月餅
流心奶黃月餅


中秋就到喇🍂上2次用咗Toshiba Toshiba Q20蒸氣焗爐 (MS2-TQ20SC)嘅蒸同燉功能都好成功🤍今次向難道挑戰!用熱風對流烤焗整奶黃流心月餅!今次係第2次整!改良咗少少食譜!好成功🥺因為呢個功能熱力均勻!唔會淨係得上下熱!呢新機都算機細易放!內籠實用可以一次過用到2層!可以一次整到多啲送俾人🥸🖤推廣期內買,多送一套蒸焗盤(價值$270)😙好成功今次焗得😙😎食譜有啲長!睇熟一次先開始整😌

▶️流心餡同奶黃餡要1-2日前整好!餅皮就當日先整!
▶️整個時最好開住冷氣整🤣如果唔係流心餡會溶就好難包🥲
▶️記得買定月餅模呀🤎
▶️放冰箱是指零度以下的冰格!成功原理是要把雪到冰凍的月餅放入高溫焗爐快速焗熟外皮!而內面的流心餡只是剛溶狀態!太低溫焗或焗得太耐都會令月餅變形!所以時間好重要💪🏻

<2日前>
💫至少整到16粒💫
🧡奶黃餡: (20g each)
吉士粉 20g
奶粉 20g
低筋麵粉 30g
咸蛋黃 3個
砂糖 60g
蛋 30g
椰漿 100ml
忌廉 20ml
無鹽牛油 40g
鹽 1/8 茶匙
做法:
1. 咸蛋黃蒸10分鐘後用攪拌機打碎
2. 預備一個鍋,用小火把忌廉、砂糖、牛油、椰漿煮至牛油溶化!蛋先和其他餘下材料攪拌均勻!再加入鍋中!繼續用刮刀不停保持攪動,用小火煮至成團狀!煮好後倒入碟上放涼,蓋上保鮮紙放入雪櫃雪1-2晚

<2日前>
🧡流沙餡: (6g each)
熟咸蛋黃 2個
已溶無鹽牛油 30g
水 25g
砂糖 50g
木薯粉 15g
吉士粉 15g
做法:
1. 咸蛋黃蒸10分鐘後用攪拌機打碎
2. 水、吉士粉、木薯粉和砂糖拌勻!加入無鹽牛油!用細火煮至微滾!熄火!加入咸蛋黃碎!攪拌均勻!
3. 每個保鮮膠袋剪成4份!預備約16份,把6g的流沙餡倒上,再一個一個包好,包的時候可以盡量包成圓形,咁樣會方便啲包餡!放入雪櫃冰格雪1-2晚至硬身!

<當日>
🧡餅皮: (25g each)
低筋麵粉 300g
蛋 30g
糖霜 80g
無鹽牛油 160g (放軟)
忌廉 30ml
吉士粉 30g
餅皮做法:
1 . 糖霜、吉士粉和麵粉過篩,再加入牛油搓勻!
2. 加入蛋和忌廉用手搓成至麵團!唔使搓太耐!混合到就得!
3. 用保鮮纸將做好的麵團包好!未用就放入雪櫃備用!


🧡其他材料:
適量高筋麵粉做手粉用
掃蛋水: 1隻蛋黃加入1茶匙水
掃糖水: 砂糖2湯匙加人1湯匙水

❤️月餅做法 :
1. 奶黃餡放室溫回軟10分鐘,再分20g一份,搓圓壓平再快速包入流心餡!再搓圓!要快手否則流心餡會溶!可以逐次從冰箱拿出幾粒流心餡以防止溶化!包好後放入冰箱雪至少15分鐘至硬備用!
2. 將月餅皮麵糰搓成長條形切分成25g一份小麵糰用壓平,再包入雪硬了的餡料!搓圓至沒有裂痕!
3. 己包餡之麵糰薄薄撲上少少麵粉,月餅模同樣要撲上少少麵粉!放入月餅模壓出餅紋,再放入雪櫃冰箱雪大約雪半個鐘至硬身

❤️入爐 :
1 . Q20蒸氣焗爐用熱風對流烤焗功能,以攝氏230度預熱至少15分鐘,月餅放在牛油紙上再放上焗盤!
2 . 有月餅的焗盤放上層,再放多層空的焗盤向下層隔熱用!先焗6分鐘後取出!掃蛋水後等約5分鐘再掃第二次蛋水!再放入爐轉230度焗4分鐘至上色!出爐後掃上糖水即成😴

可以去埋 @toshiba_lifestyle_hong_kong 了解點用佢哋嘅蒸氣焗爐煮出唔同嘅菜式

#betiskitchen甜品#betiskitchen中式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s