黑松露蘑菇素湯 西式食譜

黑松露蘑菇素湯


今次又係用左素忌廉😌今次呢隻係第一次用既Keto Creamer 無糖生酮植物淡奶✔️ 含有來自椰子油的中鏈脂肪酸,較易比身體代謝同相對低機會儲存成身體脂肪!忌廉湯都可以有較健康嘅version💚呢個湯再配塊蒜蓉包食好正丫🥣

▶️羊肚菌係因為我上次整羊肚菌飯未用哂,所以加埋落去,加咗入去菇味香好多,不過絕對係optional
▶️可以加入不同香草如parsley和thyme, 但係我太懶無加🤣
▶️加入薯仔係因為我鍾意有啲粉粉地嘅感覺,都係optional

材料:
啡菇 300g
白菇 200g
羊肚菌 4粒 (optional)
洋蔥 半個
薯仔 20g (少少便可)
蒜頭 1瓣
素牛油 20g
Vegetable Stock 蔬菜高湯 700ml
Califia Farms 生酮植物淡奶 – 無糖 50ml
黑松露油 2茶匙
黑松露醬 2茶匙
海鹽 適量
黑椒 適量

做法:
1. 菇類切片,羊肚菌浸15分鐘後洗淨,洋蔥切粒,蒜頭切碎,薯仔切粒
2. 熱鍋下牛油,加入蒜蓉和洋蔥粒炒2分鐘,然後再加入菇類炒至軟身(約3分鐘),之後倒入蔬菜高湯,慢火煮20分鐘!
3. 熄火!可以先拿起少少蘑菇做裝飾,然後用手動攪拌器把所有材料打碎!之後重新開火,轉小火加入黑松露醬和忌廉,煮3分鐘後加入海鹽和黑椒調味!熄火後加入黑松露油,再加少少忌廉同菇在表面做裝飾便成!

#betiskitchen素#betiskitchen西式

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s